Meny Stäng

Hur ofta ska man använda tandtråd?

Tandtråd så ofta ska den användas

Många har fått i samband med ett tandläkarbesök fått besked om att det är dags att börja använda tandtråd. Det hjälper dig att hålla rent mellan tänderna, att få bort matrester som inte följer med tandborsten, och dessutom hjälper det till att motverka tandsten till viss grad. Även om du vet att du bör använda tandtråd, kanske du inte vet hur ofta den bör användas eller vilken typ av tandtråd det är bäst att använda och vad du bör tänka på. Allt detta ska vi ta en närmare titt på nu.

Det räcker med en gång om dagen

Du borstar säkert tänderna två gånger per dag, eftersom det är en rutin de flesta har fått lära sig sedan barnsben. Det är helt riktigt att tänderna bör borstar morgon och kväll med en bra tandkräm som innehåller fluor. På så sätt rengörs tänderna och du motverkar karies, plack och dålig andedräkt. Men hur är det då med tandtråden? Ska den också användas två gånger per dag, i samband med tandborstning? Nej, faktum är att det räcker med att använda den en gång om dagen. Huruvida du föredrar att göra det på morgonen eller kvällen är upp till dig. Många föredrar att använda den på kvällen, för att verkligen göra rent tänder och mun innan det är dags att sova. Det är en god idé. Problemet kan vara att många är väldigt trötta när det är dags för kvällsrutinerna. Då riskerar tandtråden att glömmas bort. Om du hör till de kvällströttas skara och vet med dig att du nätt och jämnt kommer ihåg att borsta tänderna innan du går och lägger dig, kan det vara en bra idé att i stället göra användningen av tandtråd till en del av morgonrutinen. Det viktigaste är att det blir gjort.

Att tänka på vid användning av tandtråd

Det finns några saker som du bör tänka på när du rengör mellan tänderna med hjälp av tandtråd. Det första är att du måste vara noga med att vara försiktig när du kommer till tandköttet. Det handlar inte om att tråden inte får vidröra tandköttet. Det är faktiskt bra att se till att du kör med tråden ända ned till tandköttet. Däremot är det viktigt att du inte tar i för hårt. Då kan tandköttet gå sönder och bli irriterat, något som kan yttra sig genom att du börjar blöda. Det finns olika typer av tandtråd, och många upplever att det är enklast att använda en platt och vaxad variant, eftersom de är lätta att styra. Du bör föra dem ned och upp mellan tänderna, och se till att komma ända in i varje vrå. Enklast blir det om du virar tråden runt ett finger på varje hand, så att du får ett ordentligt grepp. Om du tycker att det är svårt kan du med fördel använda en tandtrådshållare. Den gör det lättare för dig att få ett bra grepp, och att kunna vinkla tråden som du vill. Många upplever också att en sådan gör det lättare att komma åt längst in i munnen, där det kan vara svårt att få plats med händerna.