Meny Stäng

Frågor och svar

FAQ – Vanliga frågor och svar om tandblekning.

Här får du svar på alla dina frågor om tandblekning, hur man bleker sina tänder själv. Risker och eventuella biverkningar.

Tandblekning är en starkt växande trend numera, då allt fler tandblekningsprodukter för hemmabruk finns ute på marknaden. Dock uppstår ofta missförstånd gällande de olika metoderna som används, så här kommer en lista på vanliga frågor och svar och tandblekning:

Vad orsakar missfärgade tänder?

Flera faktorer spelar in och kan orsaka detta. Några vanliga orsaker är bland annat:

 • Olika drycker, som kaffe, te, läskedrycker och rödvin
 • Mat, speciellt kryddstark sådan
 • Rökning och/eller snusning

Räcker det inte bara att sluta utsätta sig för saker som missfärgar tänderna?

Om du slutar dricka mycket rödvin, kaffe eller röka, eller vad det nu kan vara som orsakat de missfärgade tänderna i just ditt fall, kommer dina tänder inte att missfärgas mer. Detta betyder dock inte att de tidigare missfärgningarna försvinner, detta kan endast åstadkommas med hjälp av tandblekning.

Jämför tandblekning

Vilka olika metoder finns det?

För det första kan man utföra tandblekningar hos tandläkaren, via blekmedel eller laser, och för det andra finns det flera olika hemmaprodukter som man kan köpa för att göra det på egen hand i sitt hem.

Vad bör man göra innan man bleker tänderna?

För det första bör man alltid genomgå en undersökning av tänderna, för att säkerställa att man inte har några hål eller liknande, som kan störa blekprocessen. För det andra är det bra att rengöra tänderna professionellt för att få bort plack och smuts innan man bleker dem.

Vilka tandblekningsmärken är populära för hemmabruk?

Det finns en hel rad med olika märken och produkter, och de blir dessutom hela tiden fler. Några av de bästsäljande märkena är dock:

Dentaworks tandblekning
 • Dentaworks tandblekning
 • Nöjd-kund-garanti.

  Klinisk testad och peroxidfri.

  Snabb leverans.
 • Beställ online:
Dentway tandblekning
 • Dentway tandblekning
 • Samma behandlig som hos tandläkaren.

  Klart vitare tänder efter 3-7 behandligar.

  Utan peroxid - skonsam mot tänderna.
 • Beställ online:
Beconfident tandblekning
 • Beconfident tandblekning
 • Skonsam - inga biverkningar.

  Nöjd-kund-garanti.

  Rabattkod: CKAD8936 = 10% rabatt
 • Beställ online:

Hur vet man vilka tandblekningsprodukter som är bäst?

När det gäller att ta reda på detta rekommenderar vi att man läser recensioner för de olika produkterna för att se vad andra som redan använt dem tycker. Tänk dock på att helst läsa några olika recensioner och inte bara en.

Hur bleker man tänderna själv hemma?

Detta görs i regel med hjälp av speciella tandskenor, som man värmer i varmt vatten, för att sedan forma dem efter de egna tänderna, så att de passar perfekt. Sedan läggs ett blekmedel in i skenorna, och man sätter sedan fast tandskenorna på sina tänder, och låter medlet verka. I regel krävs flera behandlingar. Det exakta antalet behandlingar samt hur länge man ska ha i skenorna varierar dock, beroende på vilken produkt du använder.

Hur hittar man de billigaste tandblekningsprodukterna?

Klicka dig fram till butikerna i vår lista över bra tandblekningsföretag.

Hur fungerar tandblekning?

Om du ska utföra tandblekningen hemma, så behöver du två stycken tandskenor, vilka du börjar med att formanpassa för din övre och undre tandrad. Dessa tandskenorna värmer du upp i hett vatten och placerar sedan över dina tänder för att kunna göra ett så exakt tandavtryck som möjligt av dina tänder. När det är klart placerar du en liten mängd tandblekningsgelé i varje tandavtryck i tandskenorna. När sedan tandblekningsgelen är på plats så placerar du dina tandskenor över tandraderna och låter dem sitta kvar i munnen i ca. 30-120 minuter vid varje tillfälle.

Tre tandborstar

Hur lång tid tar tandblekning?

Om man vill få bäst resultat av sin tandblekning och få riktigt fina och vita tänder ska man lägga ner mellan 15 och 30 timmar på sin hemmatandblekning.
Exakt hur lång tid det tar beror såklart på hur fläckiga och hur missfärgade som dina tänder är innan du startar tandblekningen. Du kommer att kunna se resultatet av din tandblekning redan efter den första blekningen och sedan kommer du märka att dina tänder blir vitare och vitare.

Förslagsvis så börjar du med en 30 minuters blekning och sedan ökar du tiden successivt till ända upp till 120 minuter per gång. Om du har bråttom så kan du bleka klart dina tänder på några dagar annars kan du välja att göra din tandblekning under ett par månaders tid.

Så sammanfattningsvis:

 • Blek dina tänder mellan 30-120 minuter per blekningstillfälle.
 • Lägg ner totalt mellan 15 till 30 timmar på tandblekningen.
 • Välj att bleka klart dina tänder på några dagar om du har bråttom eller sprid ut blekningstillfällena under ett par månaders tid.

Sedan finns ju alltid möjligheten att använda en tandblekningspenna.

Hur länge håller en tandblekning?

Resultatet av din tandblekning kommer att hålla i flera år. Däremot kommer dina tänder att fortsätta att missfärgas i samma takt som dem gör idag, och som dem alltid gör. Det som avgör i vilken takt dina tänder missfärgas är ju beroende av hur mycket du utsätter dina tänder för i form av påverkande faktorer. Det som kan påskynda missfärgningen av dina tänder är bl.a. om du dricker mycket kaffe, cola eller rödvin. Dessa drycker är stora bovar vad gäller missfärgningen av dina tänder.
Andra faktorer som påverkar hur länge din tandblekning håller är om du röker eller snusar. Nikotinet påskyndar ju även det missfärgningen av tandemaljen. Du kan, för att underhålla resultatet av din tandblekning ibland göra en s.k. underhållsblekning för att hålla dina tänder vita vid behov.

Tandblekning Folktandvården?

Om du anlitar en tandläkare hos Folktandvården för att bleka dina tänder så kan du välja mellan att utföra hela tandblekningen hos Folktandvården eller göra en del av blekningen hemma.
Väljer du att bleka tänderna hemma så får du noggranna anvisningar av din tandläkare. Om du utför behandlingen fel så kan det ge skador på både tänder och tandkött. Tandblekningen kommer kräva fler behandlingar och även uppföljning hos din tandläkare.

Använd tandtråd för renare tänder

Vissa kriterier måste vara uppfyllda för att du ska kunna bleka dina tänder:

1. Alla dina fyllningar är av god kvalitet
2. All karies (hål i tänderna) är behandlad
3. Ytliga beläggningar eller tandsten är borta
4. Ditt tandkött är friskt.

Efter att tandblekningen är avslutad så stärks tänderna med en fluorbehandling. För att tandblekningen ska hålla så måste du sköta om dina tänder noga.
Tänderna kan fläckas av tobak, viss sorts mat och dryck som exempelvis kaffe, te och vin. Undvik detta under en tid efter behandlingen. Om det behövs kan blekningen upprepas.
Blekta tänder kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det brukar gå över.

Vad kostar en tandblekning hos folktandvården?

Tandblekning hos Folktandvården kostar cirka 3 000 kr (1 500 kr per käke) inklusive blekmedel. Detta kan jämföras med en hemmatandblekning från exempelvis Dentaworks, som kostar under 500 kronor.

Hur borstar man tänderna?

De flesta människor tror att de har ett ganska bra grepp om rengöring av tänder från den undervisning de fick när de var små eller lärde sig av deras föräldrar. Men forskning pågår för allt medicinskt, som omfattar saker så grundläggande som tandborstning. Forsknings tandläkare har upptäckt en hel del om tandhygien genom långtidsstudier och tandrengörings simuleringar. De saker som vi har haft kunskap om, har ibland visat sig vara felaktiga eller till och med skadande. Genom att hänga med i de senaste rönen inom tandhygien, kommer du att kunna behålla dina tänder hälsosamma genom hela livet.

Borsta tänderna noga

Vi trodde förr att med hjälp av en hårdare tandborste med ett större borsthuvud var borstning av våra tänder med långa drag, vägen till god tandhygien. Vi har sedan lärt oss att det är bland det värsta möjliga sättet att gå tillväga på lång sikt. Denna typ av tandvård fungerar ganska bra på kort sikt, men i det långa loppet skadar det tandköttet genom att det skärs sönder. Det är ännu värre om du lider av vikande tandkött, eftersom under tandköttskanten på tanden är täckt av Cementum istället för emalj.

Tandemaljen

Emalj är det hårdaste ämnet i kroppen, men mjukare Cementum binder tanden fast i käken. Även emaljen kommer att ge vika efter flera år av angrepp av hårda tandborstar, men Cementum går sönder mycket tidigare. Man kan tycka att du gör rätt genom att borsta dina tänder grundligt, men sen upptäcker du att du bara har skurit ett djupt, smärtsamt spår runt basen på varje tand.

Ett bättre sätt att gå tillväga när du borstar tänderna är att hitta den mjukaste borsten du eventuellt kan med det minsta vinklade borsthuvudet. Använd dessa på dina tänder genom att borsta vertikalt från tandköttet upp till kronan i varje tand och tillbaka ner igen. Använd aldrig långa, sågande drag på dina tänder med någon form av borste. Välj en tandkräm som har tillsatt flour, anti-plack egenskaper, antibakteriella ingredienser och en långtidsverkande effekt efteråt, om det alls är möjligt.

Tandtråd är också en viktig del av tandvård, även om det är en av de mer ovanliga metoderna. Om du vill göra det ordentligt bör du göra det minst en gång om dagen. Den bästa tiden att göra det på, är precis innan kvällens tandborstning. Genom att använda tandtråd då borstar du bort spillrorna av tandtråd så att det inte finns där i munnen hela natten.