Meny Stäng

Så blir du kvitt dålig andedräkt

De flesta personer har någon gång haft dålig andedräkt. Det finns flera orsaker till varför man får dålig andedräkt, en av de vanligaste anledningarna är dock på grund av bakterieanläggningar. Dessa bakterier bryter ner mat som finns kvar i munnen, vilket leder till att det kan lukta illa. Dålig andedräkt kan också uppstå från rökning, vissa mediciner, sjukdomar och tandproblem.

Bli av med dålig andedräkt

Bli av med den dåliga andedräkten

Det bästa sättet att bli av med den dåliga andedräkten är att ha en bra munvårdsrutin. Det innebär att borsta tänderna två gånger om dagen och även tungan lite för att avlägsna bakterierna som finns där. Använd tandtråd för att göra rent mellan tänderna och besök tandläkaren regelbundet. Detta kan i många fall hjälpa till att förhindra dålig andedräkt.

Andra saker som kan hjälpa till med andedräkten är att undvika viss mat, framförallt mat med stark lukt som vitlök, vissa kryddor, kaffe och alkohol. Detta kan leda till tillfällig dålig andedräkt. Rökning och snusning är andra saker som kan vara skadliga och göra att andedräkten börjar lukta. Det kan därför vara bra att antingen aldrig börja med detta eller försöka sluta. Ytterligare en sak som kan hjälpa med dålig andedräkt är att dricka mycket vatten. Det hjälper till att skölja bort bakterier och behålla fuktigheten i munnen.

  • Borsta tänderna regelbundet.
  • Använd tandtråd.
  • Drick mycket vatten.
  • Undvik starka maträtter.
  • Undvik tobak.
  • Besök tandläkaren regelbundet.

Genom att göra allt detta kan du undvika att få dålig andedräkt.

Sjukdomar som ger dålig andedräkt

Det finns även ett antal sjukdomar och mediciner som kan leda till att andedräkten börjar lukta illa. Exempel på detta är diabetes, halsinfektioner, bröstinfektioner samt gastrointestinalt tillstånd. Det kan då krävas att du pratar med din tandläkare eller läkare om vad du kan göra för att bli av med detta. Tandläkaren kan dessutom hjälpa dig på ditt regelbundna besök med att rengöra på de ställen i munnen du har svårt att nå själv. Det är alltså värt att nämna till tandläkaren ifall du har dålig andedräkt men är osäker på anledningen varför. De kan då ta en titt och hjälpa dig hitta den lösning som fungerar bäst.