Meny Stäng

Att skrapa tungan har många fördelar

Att munhygien är viktigt vet alla. Barn får tidigt besöka tandläkaren och lära sig att borsta tänderna måste göras morgon och kväll. Först ska en vuxen borsta barnets tänder, och det ända tills barnet är stort nog att klara av det själv på bästa sätt. Det är även bra att tidigt börja med en elektrisk tandborste, sådana finns speciellt utformade för barn. Borsta tänderna och sköta munhygien är något du ska göra under hela din livstid, och det är viktigt att besöka tandläkaren en gång om året. Du bör även besöka en tandhygienist en gång om året, han/hon skrapar bort tandsten och ser om det hänt något med dina tänder som kräver ett extra tandläkarbesök. Om du äter ett läkemedel som gör dig torr i munnen bör du besöka tandvården oftare än en gång om året.

Dålig andedräkt

Ibland uppstår dålig andedräkt i munnen, och det brukar oftast bero på bakteriebeläggningar på tungan och runt tänderna. Rökare och snusare har ofta dålig andedräkt, men det kan även uppstå om du ätit starkt kryddad mat, eller av sjukdom, mediciner och tandproblem. Om du vet med dig att du har dålig andedräkt är det oerhört viktigt du sköter din munhälsa extra noga. Det finns olika sorters bakterier i saliven och när dessa bakterier bryter ner proteiner uppkommer en gas som luktar illa och det beror på att gasen innehåller svavel. När du äter och dricker uppstår dessa proteiner som döda celler och då uppstår dålig andedräkt. Äter du mediciner som gör dig torr i munnen minskar salivproduktionen och beläggningar av bakterier i munnen blir större.

Använd gärna en tandskrapa

Förutom att borsta tänderna morgon och kväll är det bra att skölja munnen med fluor. Det finns ett annat bra redskap och det är tungskrapan. På tungans ovansida i papillerna fastnar matrester och döda celler och får de ligga kvar länge bildas en beläggning som du kan se som en gul, gråvit eller brunaktig färg. Använder du en tungskrapa regelbundet får du bort dessa beläggningar. Innan du köper en tandskrapa kan det vara bra att besöka din tandhygienist som berättar och visar hur du ska använda den. Tandskrapan är ett riktigt bra hjälpmedel för att få tungan ren från bakterier. Visst går det bra med en mjuk tandborste, men tandskrapan är utformad på ett sådant sätt att du endast behöver dra den över tungan med ett drag.

Så här använder du en tandskrapa

Du tar tandskrapan så långt bak du kan utan att du får kräkreflexer, sedan trycker du den varsamt mot tungan och drar sakta försiktig fram mot tungspetsen. Du bör skrapa tungan minst en gång om dagen, på morgonen kan vara ett bra tillfälle när du ändå borstar tänderna och gör iordning dig inför dagens arbete eller skola. Det viktigaste är att få rutin och tandborstning är just en sådan sak som du gjort på rutin sedan barnsben. Om du använder en tandskrapa kan du förutom förbättra dålig andedräkt även förebygga hål i tänderna och slippa tandlossning. Tandskrapan ger också bättre smaksinne och de inre organen stimuleras.