Meny Stäng

Därför bör du besöka tandläkaren regelbundet

Fräsch och frisk mun är en förutsättning för att kunna leva ett fullgott liv. Har du ont i munnen, svårt att tugga eller bara har dålig andedräkt kan det påverka livet i stort. Missköter man munhygienen kan det också leda till inflammation i tandköttet, vilket i sin tur kan leda till tandlossning. Genom att sköta din munhygien och gå regelbundet till tandläkaren undviker du också större problem i framtiden. Många människor i större städer, såsom Malmö, avstår ofta från att gå till tandläkare på grund av ekonomin. Tyvärr blir det oftast dyrare i längden när du behöver göra större ingrepp. Då är det bättre att regelbundet besöka en tandläkare i Malmö som kan erbjuda tandvård till bra pris och utifrån dina förutsättningar. För barn kan det vara bra att gå regelbundet till tandläkaren även för att lära sig att det inte är något farligt.

Regelbundna besök för att upptäcka större problem i tid

När det kommer till plack och tandsten så kan detta orsaka skador på tandköttet. När det kommer till inflammation i tandköttet så är ett tecken att tandköttet börjar blöda. Det kan vara såväl när du borstar tänderna som när du biter i ett äpple. Är du rökare kan det vara svårare att upptäcka i tid om du inte går till tandläkaren regelbundet. Detta då rökning påverkar blodcirkulationen och kan göra att du inte blöder lika lätt.

Det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet.

Tandköttssjukdomar kan vara kostsamma att behandla

Tandköttssjukdomar kan vara svåra att behandla men även mycket kostsamt. Dessutom är det svårt att behandla tandlossning när den väl uppstår. När du går regelbundet till tandläkaren får du också träffa en tandhygienist. Tandhygienisten tar bort tandsten och putsar tänderna. På så sätt håller du tandköttet friskt och minskar risken för inflammationer. Att ta bort tandsten och putsa tänderna gör att du får bättre andedräkt och även ett vitare leende. Att putsa tänderna tar bort fläckar och missfärgningar som kan uppstå när du dricker kaffe eller röker.

Tandläkaren tar röntgen

Ett sätt att undersöka dina tänder är att tandläkaren tar röntgenbilder. På så sätt kan problem som inte är synliga med blotta ögat upptäckas i tid. Det är viktigt för det kan göra att man upptäcker muncancer i tid. Ett vanligare problem som upptäcks lättare med röntgen är problem med visdomständer. Vid röntgen kan tandläkaren direkt se är om du har någon visdomstand som har svårt att växa ut.

Hur ofta du behöver gå är individuellt

Det är lite individuellt hur ofta man behöver gå till tandläkaren. Ibland kan det också variera beroende på exempelvis ålder. När du besöker tandläkaren kommer ni lägga upp en plan och du kommer att bli kallad när det är dags. Ibland kan det vara så att du behöver gå till tandhygienisten lite oftare än tandläkaren. Det beror på om du har mycket tandsten och då kan det bli aktuellt med var tredje månad. Många är rädda för tandläkaren och drar sig för att gå. Nu är de allra flesta tandläkare och tandhygienister utbildade i att bemöta personer som är rädda. Tveka därför inte att vara ärlig och berätta om dina känslor.