Meny Stäng

Bettskena

Om du gnisslar tänderna letar du förmodligen efter ett sätt att sluta med detta, eller åtminstone göra detta i mindre utsträckning. Tandgnissling kan ju nämligen ha många allvarliga följder, från nedslitna och ojämnt slitna tänder till värk både i käke, huvud och annars. En metod för att sluta gnissla tänderna som rekommenderas av många tandläkare är en bettskena, som separerar den övre och lägre tandraden från varandra. Detta gör ju nämligen att man inte kan gnissla dessa två tandrader mot varandra, även om man skulle vilja.

En bettskena verkligen ett effektivt hjälpmedel för de allra flesta. En del känner sig dock ändå lite osäkra på om de borde skaffa en bettskena eller inte, så här kommer lite mer information om dessa skenor:

Har en bettskena några negativa effekter eller biverkningar?

Nej, det är inte farligt på något vis att använda en bettskena, och därmed bör inte heller några biverkningar förekomma. En del tycker dock att det tar ett tag att vänja sig vid känslan som det innebär att ha i en bettskena, men detta är givetvis också individuellt.

Finns det skillnader mellan olika typer av bettskenor?

Absolut, en del är betydligt mer bekväma för användaren att ha i, och olika bettskenor håller dessutom olika länge. Det som brukar känneteckna de allra billigaste bettskenorna är ofta att de är lite stelare och svårare att anpassa individuellt för den person som ska använda bettskenan, samt att de har kortare livslängd. Om det är av högsta prioritet för dig att skenan du skaffar håller så länge som möjligt och är skön att ha i munnen, kan det därför löna sig att betala lite mer för den.

Hur kan man då avgöra hur bra en viss bettskena är?

För att ta reda på hur nöjda andra varit med en viss bettskena rekommenderar vi att du försöker hitta recensioner av de bettskenor som intresserar dig. Detta är relativt lätt att göra med hjälp av sökmotorer på Internet, sök helt enkelt på bettskenans eller återförsäljarens namn.

Vilken är den mest populära bettskenan just nu?

Den mest populära bettskenan i Sverige just nu är en bettskena som heter SleepRight, som även är den mest populära bettskenan i USA, där denna bettskena ursprungligen kommer ifrån. Där har hundratusentals personer redan blivit hjälpta av att använda denna skena, men i takt med att SleepRight skenan började säljas i Sverige, främst i olika nätbutiker, har allt fler svenskar också upptäckt denna populära skena. Det som skiljer SleepRight skenan från andra bettskenor är att den är mycket lätt att anpassa för olika individer, vilket gör den bekvämare att bära. Detta görs dessutom utan någon extrem värme eller annat som man kan skada sig av. På så vis kan man när man köper en SleepRight bettskena en exakt lika bra bettskena som hos tandläkaren, skillnaden är bara att SleepRight skenan kostar betydligt mindre, då man gör individanpassningen, som annars görs av tandläkaren, på egen hand.

bra bettskena

Var är det lättast att köpa en bettskena?

Eftersom det är så enkelt att jämföra olika bettskenor på nätet, är det ett bra ställe att börja sin jakt på en bettskena på. Dessutom är nätbutiker som säljer bettskenor oftast betydligt billigare än vanliga butiker som säljer dem, då en nätbutik ofta har en lägre driftskostnad än en vanlig butik.

Om man inte vill köpa sin bettskena på nätet, vart kan man vända sig då?

I så fall kan man vända sig till sin tandläkare, som kan hjälpa till med detta, eller gå till Apoteket, där det också säljs en del bettskenor.
Gör även ett besök hos tandblekninghemma.nu för att få vitare tänder.

Tandpressning och Tandgnissling

Att man gnisslar tänder eller pressar tänder är vanligt, men många som lider av tandpressning och tandgnissling vet faktiskt inte om det, eftersom man i regel gör detta omedvetet, medan man sover. Trots detta kan tandpressning och tandgnissling orsaka många problem, som man är nog så medveten om när man är vaken, så är detta ett problem bör man ta itu med detta så snabbt som möjligt.

Vad kan göras?

Det går i regel inte att få någon att sluta gnissla eller pressa sina tänder. Vad som däremot kan göras är att minska de effekter som detta har på tänderna och kroppen. Det mest effektiva sättet att minska dessa effekter, som du kan läsa mer om nedan, är att använda sig av en bettskena, som håller tänderna på plats och gör det omöjligt att gnissla dem eller pressa dem. Hur länge man behöver använda bettskenan kan variera.

Tänk på att i början när man börjar använda en bettskena så kan detta kännas obehagligt då munnen inte är van vid detta. Det kan därför även dröja ett tag innan man känner av någon lindring. Det är även viktigt för den som använder en bettskena att byta ut bettskenan regelbundet, då den kommer att slitas ned med tiden. Exakt hur ofta en bettskena bör bytas ut kan dock variera beroende på hur mycket man gnisslar och pressar med mera.

Gnissla tänder när man är vaken

Om man gnisslar tänder när man är vaken, vilket är mindre vanligt än att man gör det när man sover, kan det dock finnas något att göra åt saken. För det första beror detta i regel på stress, så ett sätt att åtgärda det hela är att minska stressen, men det kan även vara möjligt att ägna sig åt ett särskilt rörelseträningsprogram som kan göra att ens muskler i käken blir mer avslappnade.

Är det så att man orsakat andra skador genom att pressa eller gnissla tänder, t.ex. smärtor i käkar eller nacke, vilket är vanligt förekommande följder, kan det även vara en god ide att besöka en sjukgymnast för att få hjälp med att lindra dessa skador och smärtor.

Tandgnissling hos barn

Att barn gnisslar tänder är vanligt när de har mjölktänder. Dock brukar tandgnisslingen minska när barn är ca. 7 år gamla, så det finns i regel ingen anledning att göra något åt detta om problemet inte kvarstår långt efter 7 års ålder.

illig bettskena

Vad kan hända om man inte åtgärdar problemet?

Den vanligaste följden i dessa fall är att tänderna blir nötta och nedslitna. Det är även vanligt att man får ont i käken, i tänderna, samt att man lider av spänningshuvudvärk i tinning och panna. Ju längre man gnisslar eller pressar sina tänder utan att göra något åt detta, desto värre blir förstås besvären.

Vart vänder man sig om man har problem som en följd av tandpressning eller tandgnissling?

I så fall bör man tala med sin tandläkare som kan ge en mer personliga och skräddarsydda råd. Du kan även vända dig till sjukvårdsrådgivningen om du föredrar det, men i regel kommer de att skicka dig vidare till en tandläkare, så är du säker på att du lider av just tandpressning eller tandgnissling kan du även vända dig till en tandläkare direkt.

Hur tar man reda på att man verkligen gnisslar eller pressar tänder?

Bor man tillsammans med någon annan är det vanligt att denna person hör det och talar om detta för en, men om man inte gör det, eller någon anhörig aldrig hört detta, kan ett annat alternativ vara att besöka en tandläkare som då undersöker tänderna. För tandläkaren är det nämligen lätt att se om tänderna är mer nötta än vad de borde vara, i förhållande till ens ålder. Det kan då hända att tandläkaren frågar en en del frågor, gällande ens kostvanor, vilka mediciner man tar och så vidare, för att utesluta att det är något annat som orsakat slitningarna.

Är det inte väldigt vanligt att man gnisslar eller pressar tänder?

Ja, det är det faktiskt. Det sägs nämligen att var femte svensk gör det, och att man gör det är vanligt både bland män och kvinnor. Detta betyder dock på inget vis att följderna och <rel=”nofollow” a href=”https://www.brollopstorget.se/forum/thread/363703-bettskena-och-kakspanningar” target=”_blank”>effekterna av tandpressning eller tandgnissling är att leka med, för de kan vara mycket smärtsamma och orsaka väldigt många problem för en. Fast det är vanligt förekommande, bör man därför absolut ta det hela på stort allvar!

Bettskena mot snarkning

Snarkning kan vara ett stort problem, både för den som snarkar och personer i dennes omgivning. Det stör nattsömnen för de personer som sover i samma rum och kan leda till hälsoproblem för den som snarkar. Med tanke på detta gäller det att försöka få bukt med problemet så snabbt som möjligt. Det kan tyckas omöjligt men faktum är att det finns hjälp att få. Det finns även hjälpmedel att ta till för att bli kvitt snarkningen. Ett exempel på detta är en bettskena mot snarkning som finns att köpa hos tandläkare och på apoteket bland annat.

Så fungerar bettskenan

Hur fungerar då bettskenan och hur är det tänkt att den ska få bort snarkningsproblemet? Det är en skena som stoppas in i munnen på natten. Den ser till att underkäken och tungan inte kan falla bakåt. Det innebär även att käken och tungan inte täpper till luftvägarna. I och med att luftvägarna lämnas fria uppstår inga snarkningar. Det finns både mjuka och hårda bettskenor och olika modeller av dessa. Vilken modell man ska välja beror på en rad faktorer. Det kan vara bra att rådgöra med tandläkare eller medicinskt kunnig person innan beslutet tas.

Det finns snarkskenor där produkten formas efter användarens tänder och bett. Dessa är specialanpassade för användaren och kan ofta vara mycket bekväma. Det innebär att de kan användas utan att störa nattsömnen. För vissa försvinner snarkningarna helt och för andra avtar snarkningarna. Väldigt många som använder snarkskena känner sig hjälpta av produkten.

Varför använda bettskena

Att använda en bettskena mot snarkning kan vara bra eftersom snarkningar som sagt kan vara negativt för hälsan. Faktum är att det till och med kan vara farligt att snarka. För cirka 10 % av de som snarkar kan problemet vara riktigt farligt. Det är i de fall där snarkningarna hänger samman med sömnapné. Detta innebär att man drabbas av andningsuppehåll i sömnen. Även för andra än denna tiondel kan snarkningarna påverka hälsan negativt. Blodtrycket kan till exempel bli högre för den som snarkar. Sömnproblem är inte heller bra för hälsan och många som snarkar har sämre kvalitet på sömnen. Dessutom påverkas även andra i sovrummet av snarkningarna och sover sämre. Det innebär att flera personers hälsa kan äventyras av en persons snarkningar. Att göra ett försök att använda bettskena mot snarkning är därför klokt.

sov gott med bettskena

Att snarka kan även göra att man känner sig socialt hindrad. Man kanske undviker att sova hos vänner och bekanta på grund av problemen. Det kan till och med vara så illa att man inte vågar träffa någon partner på grund av snarkningarna. Detta är helt klart goda skäl till att försöka lösa problemen med hjälp av en snarkskena.

Andra lösningar

En bettskena mot snarkning är ett alternativ för den som vill sluta snarka. Det finns dock även andra hjälpmedel som kan användas. Exempelvis finns det snarkdämpande nässpray och munremsor som lindrar snarkningarna. Det finns även produkter som vidgar näsborrarna och på så sätt lindrar snarkproblemet. Den som vill kan även testa ett snarkdämpande munskölj. Detta ska både lindra snarkningar och ge fräschare andedräkt. Faktum är att det även sägs skydda mot karies. Om det fungerar kan det med andra ord vara effektivt på flera sätt.

Det finns även åtgärder man kan vidta utan specifika produkter. För många kan det till exempel hjälpa att gå ned i vikt. Att vara överviktig kan leda till att man snarkar mer. Detta är inte den enda fördelen med att minska i vikt. Hälsan blir även bättre i övrigt och man blir ofta piggare och gladare. Det känns lättare att röra på sig vilket gör att man kan motionera och gå ner ännu mer i vikt. Kroppens inre organ har nytta av en viktnedgång, liksom lederna. Att gå ned i vikt till en hälsosam målvikt är helt enkelt en fördel på alla sätt.

En annan åtgärd är att minska alkoholintaget. De flesta snarkar mer när de är berusade. Detta kan man märka om ens partner har varit på fest och kommer hem. Även om denne vanligtvis inte brukar snarka så mycket kan det bli kraftiga snarkningar efter festen. Även rökning påverkar och det är dubbelt så vanligt med snarkproblem hos rökare som hos icke rökare.

Det är även så att snarkningar är vanligast när man ligger på rygg. Att undvika ryggläge kan därför vara klokt. Det är dock enklare sagt än gjort. Det finns dock metoder för att undvika att hamna på rygg. Det går till exempel att lägga tennisbollar inuti pyjamasjackan eller nattlinnet. Det gör att det blir mycket obekvämt att lägga sig på rygg. Resultatet blir då att man vänder sig tillbaka till sidoläge. Det brukar i sin tur leda till att snarkningarna avtar eller försvinner.

Pris på snarkskena

Vad kostar de då att köpa en bettskena mot snarkning? Det beror på vilken typ av skena man satsar på. Det finns snarkskenor för så lite som 65 kronor. Det finns dock även dyrare modeller. Vanligtvis kan bettskenor kosta mellan 300 och 600 kronor men det finns även dyrare varianter.

Många bettskenor håller ganska länge. De kan hålla i många månader. Ofta håller de dyrare skenorna längre, vilket förklarar det högre priset. Det kan vara bra att kolla upp livslängden på skenan innan man slår till. Det kan visa sig vara mer fördelaktigt att satsa på en dyrare skena som håller längre. Om man köper en väldigt billig skena som bara håller i någon vecka krävs täta inköp. Den totala kostnaden under en tidsperiod kan då bli högre jämfört med om man hade satsat på den dyrare skenan från början.

Det är också viktigt att tänka på att priset inte är det viktigaste när man köper en snarkskena. Det viktigaste är att skenan är effektiv och råder bot på problemet. Om det fungerar kan det vara värt varje krona eftersom nattsömnen blir rejält mycket bättre. Hälsan i allmänhet förbättras också radikalt för den som slipper snarkningarna. Det kan också vara så att en effektiv snarkskena kan bli räddningen för ett förhållande. Att leva tillsammans med en snarkare är inte alltid så enkelt.

Bettskena efter tandställning

Olika typer av tandställning används ofta inom tandvården. Tandreglering har blivit allt vanligare och anledningarna till att personer får tandställning varierar. Det kan handla om tänder som sitter snett. Det kan även röra sig om underbett eller överbett som behöver åtgärdas. Vissa bettfel kan leda till huvudvärk och sömnsvårigheter om de inte åtgärdas. Hur lång tid det tar att åtgärda problemen beror på hur gravt problemet är. Vissa problem går snabbt att ta hand om, andra behöver mer tid. Vad man får för tandställning beror också på vilken problematik det rör sig om. En så kallad räls är en vanlig typ av tandställning. Efter att en sådan tas ur är det vanligt att man får ha bettskena efter tandställning. Anledningen till detta är att man på så vis ser till att inte tänderna återgår till ursprungsläget.

Fastsittande tandställning

Hur fungerar då en fastsittande tandställning eller räls som det också kallas? Tandställningen sätts fast på utsidan av tänderna. Man använder små plattor av metall som limmas fast med ett speciallim på tänderna och fäster en tråd mellan plattorna. Tråden kan sedan dras åt efter hand, vilket leder till att tänderna flyttas. Det finns även liknande lösningar som fästs på baksidan av tänderna som inte syns. Vad som bör användas beror på bettproblemen. Det är dock klart vanligast med de tandställningar som sätts på utsidan tänderna.

Det gör i regel inte ont att ha fast tandställning men den första tiden efter att den satts in kan det strama och spänna rejält. Det kan då även göra ont, i synnerhet när man ska äta. Det är viktigt att tänka på att inte äta sega föremål som kan fastna i rälsen. Detta gäller inte bara i början utan under hela behandlingsperioden.

Efter att den fasta tandställningen plockats ut får de flesta en bettskena. Den ska se till att resultatet som uppnåtts med tandställningen bibehålls. Om man inte använder en bettskena efter tandställning är det vanligt att tänderna börjar återgå till ursprungsläget. Det är naturligtvis inte önskvärt. I synnerhet inte som man ofta haft den fasta tandställningen under en lång period. Ibland sitter rälsen på plats under flera års tid.

Att använda en bettskena efter tandställning är därför en självklarhet. Det finns dock även ett annat alternativ till skenan. Vissa får en retainer fastsatt på baksidan av tänderna. Det är en tunn tråd som sätts fast med lim. Den är tunn och de flesta brukar knappt lägga märke till den. Den gör inte ont på något sätt och kan sitta där länge utan att störa. Det är den ansvarige specialisten som avgör om en bettskena efter tandställning ska användas eller om en retainer sätts in.

Priser för behandling och material

Kostar det då något att använda räls och därefter bettskena efter tandställning? Det beror på patientens ålder. Fram till det år man fyller 19 år har man gratis tandvård i Sverige. Om behandlingen sker innan dess kostar det alltså ingenting att ha varken räls eller tandskena. Om man därefter påbörjar en tandreglering senare än vid 19 års ålder tillkommer en kostnad. Hur mycket det då kostar beror på hur länge behandlingen pågår och hur komplicerad den är. Det är normalt att den totala kostnaden hamnar mellan 12 000 kronor och 25 000 kronor. Det kan dock bli både billigare och dyrare. I vissa fall kan det gå att få en viss del betald av Försäkringskassan.

Viktigt att veta är att om tandreglering påbörjats innan tiden för fri tandvård går ut kostar det inget. Det innebär att en behandling som påbörjats tidigare görs klart gratis även om patienten fyller 20 under tiden. Det innebär att man inte behöver tacka nej om man blir erbjuden en tandreglering när man är 18 eller 19. Det händer att patienter tackar nej då de inte tror sig ha råd att slutföra behandlingen på egen bekostnad. Detta är dock onödigt eftersom man alltså inte behöver kosta något själv i dessa fall. Det gäller dock att man inte flyttar under behandlingstiden. Om man passerat åldersgränsen för gratis tandvård får man nämligen betala för resterande tandreglering om man flyttar och byter landsting. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom det annars kan bli kostsamt. Bor man däremot kvar behöver man varken betala för räls, bettskena efter tandställning eller själva behandlingen.

Det kan också vara bra att undersöka vad som gäller i det landsting man bor. Ibland förekommer skillnader i priser och villkor mellan olika landsting. Även om en behandling färdigställs utan kostnad i ett landsting, kan det se annorlunda ut i ett annat landsting. Man bör därför fråga ansvarig tandspecialist om detta innan behandling påbörjas.

Patienten själv ansvarig för bettskenan

När man har en fast tandställning har man inget annat val än att använda den. Den sitter fastlimmad och går inte att ta bort. Det gör att man som patient inte kan fuska med användningen. Viktigt är dock att upprätthålla en god munhygien under behandlingen. Om man slarvar med det kan tänderna förstöras och man kan få fula fläckar som inte går bort sedan. Själva tandregleringsresultatet kan man dock inte påverka speciellt mycket. Det enda man behöver göra förutom att ta hand om hygienen är att gå på sina regelbundna kontroller. Där ser specialisten till att tråden spänns och att resultatet blir det önskade.

När man får en bettskena efter tandställning har man dock ett eget ansvar som patient. Vid det laget är det fullt möjligt att slarva. Om man gör det, och bettskenan inte används korrekt, kan tänderna snabbt flytta på sig. Använder man inte bettskena efter tandställning kan tänderna återgå till startpositionen. Man kan då inte räkna med att få en ny behandling bekostad av landstinget. Man har då genomgått en hel lång behandling i onödan. Med tanke på detta är det mycket viktigt att man som patient tar sitt ansvar. Bettskenan ska användas varje dygn och det är viktigt att inte glömma detta. Om man åker på semester är det viktigt att man tar med bettskenan. Hur länge man behöver använda bettskena efter tandställning är individuellt. Det bästa är att rådgöra med ansvarig ortodontist.

Bettskena vid huvudvärk – hjälper det?

Att lida av huvudvärk kan vara riktigt plågsamt. Det kan leda till att det sociala livet försämras. Det är vanligt att man inte orkar vara social och umgås med någon när man har ont i huvudet. Det är även vanligt att nattsömnen blir förstörd. Det i sin tur leder till att man är trött och orkeslös på dagarna. Det blir en ond cirkel eftersom tröttheten i sin tur kan ge ökad huvudvärk. Det gäller med andra ord att hitta ett botemedel för huvudvärken. Vad man kan göra åt problemet beror på orsaken till värken. Ibland kan det finnas ett allvarligt medicinskt tillstånd bakom som behöver tas om hand. Ibland kan det dock vara andra anledningar.

Stress kan till exempel ge huvudvärk och då behöver man se över sin livsstil. Kanske har man för mycket att göra på jobbet och behöver varva ner en aning. Det kan också vara så att privatlivet är stressigt. Många ställer också väldigt höga krav på sig själv både på jobbet och privat. Det kan också vara en anledning till vanligt förekommande huvudvärk. Det gäller med andra ord att finna boven i dramat, det vill säga roten till huvudvärken. Först då går det att veta vad som behöver göras. Det kan vara så att det räcker med att använda en bettskena för att bli av med problemet.

När hjälper en bettskena mot huvudvärk

I vilka lägen kan då en bettskena vara till hjälp? Om man pressar samman tänderna eller gnisslar tänder på natten kan den vara till hjälp. Det kan vara svårt att själv veta om man gör det. Ibland kan en tandläkare se det på tändernas ytor. Annars finns det också vissa symtom som kan tyda på att man gnisslar tänder. Förutom huvudvärk kan man även ha ömma käkar och ha värk i tandköttet. Om man lider av dessa problem kan man anta att man har problem med tandgnissling. Väldigt många drabbas av detta problem någon gång i livet. Det är dock lättare att åtgärda problemet om det uppstår när man är barn.

För vuxna kan det vara svårare. En bettskena kan dock vara till stor hjälp. Den tar visserligen inte bort problemet men den bidrar till att lindra effekterna. Den ser till att tänderna inte slits lika mycket och även huvudvärken kan lindras rejält. Den ser till att tänderna inte pressas ihop lika hårt. Det i sin tur leder till att man inte drabbas av spänningshuvudvärk på samma sätt. Det gör också att käkproblemen minskar. En bettskena kan med andra ord ha stor effekt på flera olika sätt.

Hur länge behöver bettskenan användas

Hur länge man behöver använda en bettskena varierar. Om man har stora problem med tandgnissling kan den behöva användas under en längre period. Hur noga man är med att använda skenan är också avgörande. Om man ser till att använda den varje natt under en längre period kan man sedan plocka bort den stegvis. Då kan det räcka med att man använder den då och då. För vissa kan någon månads daglig användning räcka. För andra kan det krävas ett års användning. Man får helt enkelt prova sig fram och man får rådgöra med sin tandläkare.

Det är viktigt att tänka på att en bettskena behöver tas om hand. Den behöver rengöras regelbundet för att fortsätta vara fräsch och hygienisk. Den kan också behöva justeras ibland, något som tandläkaren bör kunna hjälpa till med.

Om man har problem med tandgnissling är det viktigt att prata med en tandläkare om det. Det kan nämligen vara så att problemen beror på någon tand som sitter fel. Det kan också vara så att någon tand behöver slipas ned på grund av att den stör bettet. Om så inte är fallet kan tandläkaren åtminstone hjälpa till att ordna en bettskena. Vid regelbundna kontroller kan denne sedan kontrollera skenan och se till att den är hel och passar.

Andra anledningar till huvudvärk

Det är naturligtvis inte alltid så att huvudvärk beror på tandgnissling eller att tänderna pressas samman. Det finns även många andra saker som kan orsaka huvudvärk. Ett exempel är att man dricker för lite vatten. Om man får i sig för lite vätska under en dag får man nästan alltid ont i huvudet. Samma sak gäller om man sover för lite eller sover dåligt. Felaktig arbetsställning kan också leda till huvudvärk. Många sitter felaktigt på jobbet och har obekväma stolar och för höga arbetsbord. Detta leder till spänningar i nacke och rygg som i sin tur ger huvudvärk. Värken leder i sin tur till ökade spänningar i kroppen och en ond cirkel startar.

Problem med synen kan också leda till att man får ont i huvudet. Om man märker att man börjar se sämre är det därför klokt att besöka en optiker så snabbt som möjligt. Efter en synundersökning kan man få glasögon eller linser med rätt styrka. Sannolikheten är då stor att huvudvärken försvinner.

Minska stressen

Det finns även många andra faktorer som kan vara bakomliggande. Stress är som sagt en vanlig orsak till huvudvärk. Många lever ett alltför hektiskt liv. Om så är fallet behöver något göras åt situationen. Det kan handla om att man tar hjälp med vissa sysslor som man har svårt att hinna med. Det kan också vara att man drar ner på tidskrävande aktiviteter som egentligen inte är obligatoriska. Man kanske också behöver delegera en del arbetsuppgifter. Om man har problem i privatlivet kan man behöva göra något åt dem.

Om huvudvärken beror på någon av ovanstående anledningar hjälper inte en bettskena. Det är därför viktigt att verkligen gå till botten med problemet. Om oturen skulle vara framme och ett allvarligt hälsoproblem ligger bakom behöver även det upptäckas. Skulle tandgnissling däremot visa sig vara problemet behöver en bettskena införskaffas snarast. Oavsett vad problemet bottnar i är det viktigt att ta reda på det. Ju förr, desto bättre. Naturligtvis behöver man inte börja oroa sig om man bara haft huvudvärk ett par dagar. Om värken däremot återkommer under en längre period behöver man se över problemet.