Meny Stäng

Vitare tänder med tandblekning hemma

tandblekning på hemmaplan

Att man vill se snygg och fräsch ut är väl ganska naturligt. Att gå till frisören och lägga några hundralappar på att få en snygg frisyr eller en spännande färg på håret är självklart. Att gå till tandläkaren och fixa hål och andra tandbesvär är också självklart även om det kanske inte är något vi gör med glädje. Att fixa vitare tänder är kanske inte alls lika självskrivet trots att de flesta av oss säkert drömmer om att ha ett vitt och bländande leende. Alla våra förebilder och idoler, filmstjärnor, artister och andra kändisar visar upp vackra leenden med kritvita tänder, men det betyder väl inte att de aldrig druckit kaffe eller tagit ett glas rött vin?

Nej, naturligtvis har livets gång satt sina spår även på deras tänder, och att det trots det kan le med så vita tänder beror på att de har utnyttjat möjligheten att bleka tänderna och få bort de fula missfärgningarna. Man kan få vitare tänder på olika sätt. Har du lust, och framför allt råd, kan du boka en tid på en klinik, eller kanske hos din vanliga tandläkare, för att få en tandblekning gjord. Oftast går denna till så att man sätter in en skena, fylld med ett blekmedel, i munnen. Där får medlet verka under en viss tid, och när skenan tas ut har dina tänder blivit vitare. Men, detta är en behandling som kostar ganska mycket pengar, och som av den anledningen inte känns som ett tänkbart alternativ för alla.

Vitare tänder på olika sätt

Vitare tänder på olika sätt

För dig som inte vill, eller kan, bleka tänderna på klinik, finns olika medel för tandblekning hemma. Du kan alltså köpa ett komplett kit, eller enstaka produkter, beroende på vilken form av tandblekning du vill göra. De kompletta kitten består oftast av skenor och blekmedel, och fungerar på precis samma sätt som tandblekning hos tandläkaren. Ofta innehåller det till och med samma blekmedel, om än i en svagare koncentration. Att medlet inte är lika starkt betyder att du kan behöva upprepa behandlingen ett par gånger för att få önskat resultat, men det betyder också att du kan göra din tandblekning hemma utan risk för skador på tänderna.

Om du vill ha vitare tänder

Det finns också andra produkter, vill du bleka bort enstaka fläckar, eller förbättra en tidigare gjord tandblekning kan du, till exempel, använda dig av en tandblekningspenna som ger dig mycket stor precision. Men vitare tänder handlar inte bara om att bleka missfärgade tänder. Det handlar också om att lära sig hur man sköter sina tänder, och vad man ska undvika att stoppa i sig, för att det dagliga livet i fortsättningen ska sätta så få spår på tänderna som möjligt. Om du är rökare är den första åtgärden att sluta röka. Tobak och rökning är den allra största boven när det gäller att missfärga tänder. Men, om du vill ha vitare tänder, eller behålla dina blekta tänders vita nyans, bör du också undvika drycker som kaffe, te och rött vin som är kända för att snabbt ge missfärgningar på tänder.