Meny Stäng

Tandgnissling

Att man gnisslar tänder är otroligt vanligt, då många svenskar lider av så kallad bruxism, eller tandgnissling. Man tror att så många som 60 % av alla svenskar gnisslar eller pressar tänder, dock gör många detta utan att ens veta om detta. Det är nämligen vanligast att man gnisslar tänder när man sover, men det finns även de som gör detta när de är vakna. 

Man vet dock inte helt säkert varför vissa drabbas av tandgnissling, vilket gör att problemet är svårt att förebygga. Däremot finns det saker man kan göra om man drabbas, och detta är viktigt, eftersom tandgnissling annars kan leda till allvarliga problem, som t.ex. att tänderna skadas, att man lider av värk, framför allt värk i käkarna eller i huvudet.

Gör så här för att slippa tandgnissling

Det mest effektiva sättet att behandla tandgnissling, om man gnisslar tänder när man sover, är att skaffa en bettskena, som man sedan har i när man sover. Det finns både färdiga bettskenor att köpa, eller så kan man låta specialtillverka en skena hos tandläkaren. De flesta behöver endast använda en bettskena under några månader, sedan brukar man sluta med detta. Men de flesta bettskenor håller betydligt längre än så, så vill man vara helt säker på att bli problemfri, använder man helt enkelt skenan så länge man anser sig behöva detta.


Beställ en bettskena från LloydsApotek

En tandläkare kan även hjälpa dig med tips på övningar som man kan göra, för att minska trycket på de muskler som används när man gnisslar tänder. Detta kan hjälpa en del, men anses inte vara en lika effektiv behandlingsmetod som en bettskena.

Om tänderna skadats, t.ex. blivit vassa eller fått andra skador, med anledning av tandgnissling, bör man förstås låta en tandläkare behandla dessa problem. Ojämna ytor på tänderna och andra skador kan nämligen förändra ditt bett, och orsaka andra följdskador och problem. Så fast du slutar gnissla tänderna, är detta inget du ska slarva med!

Minska stressen

Många tror även att stress bidrar till tandgnissling. Det kan därför vara bra att se över sin vardag, och se om man kan minska stressnivåerna på något vis. Framförallt om vissa situationer i livet är mer stressande än andra.

Tandgnisslar du? Slipp det med hjälp av en bettskena.

Om du lider av kraftig värk som en följd av tandgnissling är det helt okej att ta smärtstillande medel mot smärtan. Detta bör inte påverka tandgnisslingen på något vis.