Meny Stäng

Tandblekning efter tandställning

Om du har en tandställning som snart ska av, eller om du kanske redan blivit av med en, är det naturligt att du vill att dina tänder ska se så bra ut som det bara går. Därför överväger många som haft en tandställning en tandblekning efter tandställning, för att göra tänderna ännu finare än vad de redan är, bara på grund av tandställningen i sig.

En annan vanlig anledning till att man vill ha en tandblekning efter tandställning är förstås att tänderna ofta missfärgas när man har tandställningen, eftersom det då är lätt hänt att mat och annat som kan missfärga dina tänder fastnar i tandställningen. En del tror att detta är så vanligt, och har så radikala följder att alla som har haft tandställning för en gratis tandblekning efter tandställning, eftersom en sådan myt funnits redan ganska länge i vårt land, men det stämmer inte alls.

Man får inte alls en gratis tandblekning av någon part efter att man haft tandställning, och det är inte alla som får missfärgade tänder av att ha tandställning heller. Sköter man sin tandhygien väl och borstar sina tänder ordentligt medan man har tandställningen, är det istället fullt möjligt att tänderna har precis samma färg, på gott och ont, som de hade innan man satte i tandställningen.

Kan man bleka tänderna när man har en tandställning eller precis efter att man tagit ur den?

Det rekommenderas inte att man bleker tänderna medan tandställningen sitter i. Men däremot finns det inget som förhindrar att den som vill bleka tänderna när tandställningen väl tagits ut gör detta. En del får förvisso något känsligare tänder av att ha en tandställning. Vilket kan göra att det t.ex. ilar mer i tänderna (ilningar är en vanlig biverkning av tandblekning) än vad det kanske hade gjort annars. Men dessa biverkningar är så små och obetydliga att detta inte ska förhindra dig från att bleka tänderna efter att du haft tandställning.

Även den som har kvar ståltråd bak på tänderna (för att hjälpa till att hålla formen på bettet eller liknande) efter att man haft en tandställning kan utan problem bleka tänderna, inte heller detta är problematiskt på något vis.

Skaffa tandbleking online – här hittar du bra produkter.